ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Δώδεκα Ημέρες, τρεις Δεσποτικές Εορτές

   ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ 2016-2917 ΣΤΗΝ Ι.  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ

Αντ. Χατζόπουλου

Μας αξίωσε και φέτος ο Θεός  να εορτάσουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο στη θεόσωστη  επαρχἰα των Δέρκων στην Πόλη μας.  Δώδεκα ιερές και χαρμόσυνες ημέρες, με τον συμβολικό αυτό αριθμό, που  ξεκινούν  από την παραμονή  της εορτής των Χριστουγέννων,  τον μήνα Δεκέμβριο και  επισφραγίζονται με την εορτή των Θεοφανείων του μηνός Ιανουαρίου, αλλά στην πραγματικότητα με την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Αυτές οι ιερές ημέρες είναι από τις ωραιότερες και πλουσιότερες του έτους, καθότι σε διάστημα 12 ημερών-μοναδικό φαινόμενο στον κύκλο του εορτολογίου- έχουμε τρείς Δεσποτικές Εορτές, τα Χριστούγεννα, την Περιτομή του Χριστού και τα Θεοφάνεια, δύο Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αλλά και  δύο άλλες σπουδαίες εορτές, την Σύναξη της Θεοτόκου και την Σύναξη  του Ιωάννου του Προδρόμου. Μία από τις αρχαιότερες εορτές της ενωμένης  Εκκλησίας ήταν τα  Επιφάνεια και κατά την ημέρα αυτή της 6ης Ιανουαρίου οι πιστοί εόρταζαν από κοινού την Γέννηση και την Βάπτιση, καθότι  η  δημόσια δράση του Ιησού Χριστού ξεκινά με την Βάπτισή του στην ηλικία των 30 περίπου ετών, αφού είχε δώσει,  όπως ήταν φυσικό, πολλά «δείγματα γραφής» της  θεότητός του. Ο  διαχωρισμός της Γεννήσεως και της Βαπτίσεως καθιερώθηκε αργότερα στη  Ρώμη και έκτοτε έχουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο.

Στην Πόλη μας όλες οι εορτές έχουν την δική τους σημειολογία, αλλά και εξαιρετικό συμβολισμό. Έχουμε την ευλογία εμείς οι πολίτες να εορτάζουμε στον τόπο όπου καθιερώθηκαν σχεδόν όλες οι εορτές του έτους, στον τόπο όπου γράφτηκαν οι περισσότεροι ύμνοι και στον τόπο όπου η παρουσία της  Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σχεδόν δισχιλιετής. Υμνούμε τον Θεό με ύμνους ενδεδυμένους την εκκλησιαστική μουσική, με τις απαράμιλλες μελωδίες, οι οποίες γεννήθηκαν επίσης εδώ.   

Ο  Σεβ. Γέρων Ποιμενάρχης Δέρκων  κ.  Απόστολος, ως λειτουργός του Υψίστου και εις τύπον Χριστού δίδει το παρόν, δίπλα στο ποίμνιό του  σε όλες ανεξαιρέτως τις Ακολουθίες της περιόδου αυτής:  παραμονές  Χριστουγέννων, την Παρασκευή, στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, το Σάββατο των Προερτίων των Χριστουγέννων και της Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας στην Θεία Λειτουργία  και την ίδια μέρα στον Εσπερινό των Χριστουγέννων στον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Θεραπειών. Χοροστατεί, ευλογεί τους πιστούς, κηρύττει  και ψάλλει. Την Κυριακή των Χριστουγέννων τον ευρίσκουμε  λειτουργούντα στον  Άγιο Γεώργιο Μακροχωρίου, όπου μετά την Λειτουργία της Γεννήσεως ευλογεί το παραδοσιακό γεύμα της αγάπης. Άς σημειωθεί ότι ήταν παρούσα στην Λειτουργία και παρακάθισε εν συνεχεία στο γεύμα της αγάπης, τριμελής αντιπροσωπεία  του κόμματος ΑΚP, καθώς και εκπρόσωπος του  Δημάρχου Μακροχωρίου  (Bakırköy). Ο Δήμαρχος  είχε την ευγενική  πρωτοβουλία να αποστείλει μεγάλη ανθοδέσμη, αλλά και να  αναρτήσει έμπροσθεν της Εκκλησίας,  κατά μήκος του πολυσύχναστου Πεζοδρόμου, μεγάλο αεροπανό, το οποίο ανέγραφε τουρκιστί: «Ευχόμαστε στους Χριστιανούς συμπολίτες μας καλά Χριστούγεννα».  Στο ναό του  Άγιου  Στέφανου της ομώνυμης ιστορικής συνοικίας, στην μνήμη του Αγίου Στεφάνου  αφ' εσπέρας και κατά την κυριώνυμο ημέρα ως λειτουργός ευλόγησε και πάλι το ποίμνιο. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε σύμφωνα με την  τοπική παράδοση η θυσία  αμνού και  πουλερικών, έθιμο πανάρχαιο.  Κατά τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Βασιλείου ο Ποιμενάρχης  μεταβαίνει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Εσπερινό και   εν συνεχεία  παρευρίσκεται  κατά την  κοπή της βασιλόπιτας υπό της Σεπτής Κορυφής και υποβάλλει τα σέβη του   στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο.

Το νέο έτος ξεκινά με την Δεσποτική εορτή της Περιτομής και την μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Η Περιτομή είναι   μία από τις ελάχιστες Δεσποτικές εορτές του έτους,   όπου  συνεορτάζεται και ένας Άγιος μαζί με τον Χριστό.   Ο  Μέγας Βασίλειος, είναι  εκ των   Αγίων που έχουν το προνόμιο να τιμώνται την ίδια ημέρα με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Ο σοφός ιερός υμνωδός ενώνει τις δύο εορτές και ανακράζει: Ὁ τῶν ὅλων Κύριος, περιτομὴν ὑπομένει, καὶ βροτῶν τὰ πταίσματα, ὡς ἀγαθὸς περιτέμνει δίδωσι τὴν σωτηρίαν σήμερον κόσμῳ χαίρει δὲ ἐν τοῖς ὑψίστοις καὶ ὁ τοῦ Κτίστου, Ἱεράρχης καὶ φωσφόρος, ὁ θεῖος μύστης Χριστοῦ Βασίλειος.  Περιτέμνει ο Χριστός τα πταίσματα των θνητών και δίδει την σωτηρίαν , χαίρεται και για τούτο ο του Κτίστου Θεού Ιεράρχης και μύστης του Χριστού Βασίλειος.  Την κυριώνυμο ημέρα της Περιτομής του Χριστού και του Αγίου Βασιλείου ο Μητροπολίτης μας ιερουργεί και πάλι στα Θεραπειά, όπου ευλογεί τους πιστούς στην πρώτη Λειτουργία του έτους και εν συνεχεία κόβει την Βασιλόπιτα.  Κατά δε την παραμονή των Θεοφανείων, στην Ακολουθία του Όρθρου, των Μεγάλων Ωρών, του Εσπερινού και της Λειτουργίας τον βρίσκουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου. Την ημέρα των Φώτων στον Άγιο Στέφανο της ομώνυμης ιστορικής συνοικίας, με την παραδοσιακή κατάδυση  του σταυρού στα παγωμένα αλλά αγιασμένα πολλαπλώς ύδατα της Προποντίδος, όπου  ένας ρωμηός  νέος, ο Γεώργιος Ερκέκ, εν μέσω ψύχους, αλλά με θερμή  πίστη   ανέσυρε τον  Σταυρό από την θάλασσα, λαμβάνοντας εν συνεχεία από τον Σεβασμιώτατο, στο Ναό, χρυσό σταυρό ως ευλογία. Και ο άλλος  νέος που προσπάθησε  έλαβε  επίσης ως έπαθλο συμμετοχής  χρυσό σταυρό.
Στις 7 Ιανουαρίου στην εορτή του  Προφήτου και ασκητού Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου και πάλι  δίδει το  παρόν –συνοδευόμενος από τον ιεροψάλτη του Ναού- εν μέσω πρωτοφανούς  χιόνος και ψύχους  και αφιχθείς μετά μεγάλης δυσκολίας και καθυστερήσεως. Ο τιμώμενος  Ναός του  Αγίου στο Γενήμαχαλε δεν μένει όμως δίχως Ακολουθία. Οι τρείς εκκλησιαζόμενες που ανέμεναν υπομονητικά   και κυρίως ο Άγιος Ιωάννης ευφραίνονται με την ιερή Ακολουθία του Όρθρου της εορτής.

 Είναι   εντυπωσιακό το γεγονός ότι  μετά  την εορτή του  Προφήτου και κατεξοχήν ασκητού Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου ξεκινά τρόπον τινά ο κύκλος των Ασκητών Αγίων του Ιανουαρίου, που εναλλάσσονται εορταστικά  με   Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας και με τους Μάρτυρες.  Η  Εκκλησία μας   συν τοις άλλοις τιμά τον μήνα αυτό,  τον   Άγιο  Γρηγόριο  Νύσσης,   τον  Άγιο  Θεοδόσιο  τον  Κοινοβιάρχη,   τους  Αγίους  Αββάδες, τον Άγιο Παύλο  τον Θηβαίο,  τον Άγιο  Αντώνιο, τον  Άγιο  Αθανάσιο, τον  Άγιο  Κύριλλο, τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, τον Άγιο Ευθύμιο, τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, τον  Άγιο Γρηγόριο Κων/πόλεως, την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον Εφραίμ τον Σύρο και εν κατακλείδι τους Τρείς Ιεράρχες. Το  «τρίπτυχο» και ο απαράμιλλος πλούτος  της Εκκλησίας μας μετά την Αγία Τριάδα: Μάρτυρες, Πατέρες, Ασκηταί.  Με τις ευχές   των τελευταίων  ζούμε και εορτάζουμε εν τη Πόλει αγιαζόμενοι από την χάρι τους.
Πόλη,  Ιανουάριος 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου