ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ

ΧΡΟΝΙΚΑ, τ. 245, Ιανουάριος-Ιούνιος 2016 * ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Νέο τεύχος "ΧΡΟΝΙΚΑ", αρ. 245, Ιανουάριος – Ιούνιος 2016
Διαβάστε το  Ε Δ Ω
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α:
** ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ είναι το κεντρικό αφιέρωμα του νέου τεύχους του περιοδικού ΧΡΟΝΙΚΑ, αρ. 245, του α΄ εξαμήνου του 2016 (Σ. 3 – 22).
73 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα το ερευνητικό ενδιαφέρον, η βιβλιογραφική παραγωγή, οι καινοτόμες δραστηριότητες επιστεγάζουν το μωσαϊκό της πολύπλευρα επίπονης διαδρομής της μνήμης και της αποτύπωσης της ιστορίας της γενοκτονίας των Εβραίων τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Στοιχεία από αυτή τη διαδρομή παρουσιάζει το αφιέρωμα του παρόντος τεύχους.Συγκεκριμένα:
* Ξεκινώντας από το σήμερα, δημοσιεύονται δύο άρθρα που αναφέρονται στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2016, με κορωνίδα τις πρωτοβουλίες της Βουλής, αλλά και το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών που η εβραϊκή κοινότητα αφιέρωσε στους σωτήρες της. (Σελ. 4-5).
* Γυρνώντας στο 1943, στην ενότητα «Νέες έρευνες στη μικρο-ιστορία», δημοσιεύεται -πρώτη φορά στα ελληνικά- μελέτη του Λεόν Σαλτιέλ που εξετάζει την επαγγελματική αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη από ανέκδοτες πηγές και αρχεία τεσσάρων εξεχόντων επαγγελματικών σωματείων (Σελ. 6).
* Η μετά το Ολοκαύτωμα περίοδος -σε ό,τι αφορά τη βασανιστική επανένταξη των Ελλήνων Εβραίων επιζησάντων αλλά και τη σημασία της μαρτυρίας στη διαδικασία συνειδητοποίησης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος- εξετάζεται από την Οντέτ Βαρών-Βασάρ στη βιβλιοκριτική της για το έργο «Αντιμέτωπη με το Ολοκαύτωμα- η Λίζα Πίνχας διηγείται»(Σελ.14).
* Η μεταπολεμική περίοδος -σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρύτερης κοινωνίας- αναλύεται στο κύριο άρθρο από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, στο δοκίμιό του για τις δίκες των δωσίλογων και εγκληματιών πολέμου με αφορμή την ελληνική έκδοση των απομνημονευμάτων των Μπεάτε και Σέρζ Κλάρσφελντ. (Σελ. 2).
* Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με αναφορά στην Τέχνη, με το άρθρο «Ουζερί Τσιτσάνης –από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη», με αφορμή την κινηματογραφική απόδοση από τον Μανούσο Μανουσάκη του ομότιτλου έργου του Γ. Σκαμπαρδώνη, που αποτέλεσε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα κινηματογραφικό γεγονός. (Σελ. 22).
** Στην ενότητα «Ρίζες Θρησκείας» και με τίτλο «ΤΑΛΜΟΥΔ: ΠΛΟΗΓΟΣ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ»δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το βιβλίο «Ταλμούδ» του Επίκουρου Καθηγητή Θεολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Θ. Ζάρρα.  (Σελ. 23).
** Στην ενότητα «Ρίζες Ιστορίας» δημοσιεύεται άρθρο της αρχαιολόγου Ζανέτ Μπαττίνου, διευθύντριας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και της αρχαιολόγου Αναστασίας Λουδάρου για το νεοαποκαλυφθέν κτήριο συναγωγής στη Χίο που χρονολογείται από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στη Χίο, μαζί με τη συναγωγή της Δήλου, και το δάπεδο της συναγωγής της Αίγινας, αποτελούν ίσως τα αρχαιότερα σημάδια εβραϊκής ιστορίας στον ευρωπαϊκό χώρο. (Σελ. 28).
* *  Με αφορμή την κοινή έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων «Ελλάς – Ισραήλ: 25 χρόνια πλήρων διπλωματικών σχέσεων», που κοσμούν και το εξώφυλλο του παρόντος τεύχους, δημοσιεύουμε άρθρο για τα γραμματόσημα που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στις 8.3.2016, με συνδιοργάνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. (Σελ. 31).
** Στην ενότητα «Ισραήλ» δύο χαρακτηριστικά κείμενα που γράφτηκαν με χρονική απόσταση 13 ετών το ένα από το άλλο -το άρθρο του δημοσιογράφου Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ για την «Τρομοκρατία των Μαχαιριών» (Καθημερινή, 10.11.2015) και το δοκίμιο της Ισραηλινής συγγραφέως Ορλι Κάστελ Μπλούμ για τον «Αντισημιτισμό από τη δική της σκοπιά» (2002, στα εβραϊκά, μετάφραση Ιακώβ Σιμπή)- αποτελούν σαφή και δυναμική καταδίκη της τρομοκρατίας(Σελ. 32 και 33).
** Το τεύχος ολοκληρώνεται με παρουσιάσεις βιβλίων εβραϊκού ενδιαφέροντος (σελ. 36), με τις εκδόσεις του ΚΙΣΕ να διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου