ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
πηγή:http://www.presspublica.gr
Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Bilgi στην περιοχή Dolapdere της Κωνσταντινούπολης ημερίδα με θέμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες. Μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και λόγου μίσους» που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης, η οποία συνεργάσθηκε με το ΕΛΙΑΜΕΠ, το τουρκικό πανεπιστήμιο Bilgi και τη γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων KONDA.
Η παρουσίαση είχε τέσσερις  θεματικές: 1.Παρουσίαση προγράμματος και έρευνας 2. Κοινωνικά Δίκτυα: Ελευθερία του λόγου και λόγος μίσους 3. Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις κοινωνικές ζυμώσεις 4. Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις κοινωνικές ζυμώσεις. Στο πλαίσιο της θεματικής  πραγματοποιήθηκαν και δύο δημοσκοπήσεις : Στην Τουρκία σε μέλη των μειονοτήτων και στην Ελλάδα  σε κοινότητες μεταναστών.
Μεταξύ άλλων, αναλύθηκε το νομικό καθεστώς που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μειονότητες στην Τουρκία και την ΕΕ από τον Turgut Tarhanlı, (Πρόεδρος τμήματος Νομικής, İstanbul Bilgi Üniversitesi) και τον Ulaş Karan, (Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου, İstanbul Bilgi Üniversitesi), παρουσιάσθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα λόγου μίσους (hate speech) στο facebook και το twitter στην Τουρκία (Rıta Erden δικηγόρος από την εβραϊκή κοινότητα), η διάσταση των κοινωνικών δικτύων ως χώρου ελευθερίας στην Τουρκία (Aslı Tunç, Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας, İstanbul Bilgi Üniversitesi) ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν και η συμμετοχή ξένων ερευνητών (Dr. Susan Kerr, Christian Solidarity Worldwide, Μια προσέγγιση στην θρησκευτική ελευθερία ή ελευθερία πίστης, Jillian York, Director, Center for Internet & Human Rights, European University Viadrina, Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ασφάλεια).
Πολύ ενδιαφέρουσες εξάλλου υπήρξαν και οι εισηγήσεις των υπόλοιπων Τούρκων ερευνητών που έλαβαν μέρος (Nilay Erdem, Πρόεδρος Facebook Τουρκίας, Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο λόγος μίσους: Το παράδειγμα του Facebook, Emine Etili, Συντονίστρια Twitter Τουρκίας,Δημόσιες Πολιτικές Από άσχημα παραδείγματα στις καλές πρακτικές: Το παράδειγμα του Twitter).
Από την πλευρά των ομογενών συνδιοργανωτών, ο πρόεδρος της κοινότητας Νεοχωρίου, τέως εκπρόσωπος Μειονοτικών Βακουφίων στην Τουρκία, Λάκης Βίγκας, τόνισε τη σημασία της θεματικής της ημερίδας τόσο για τη χώρα όσο και για τις μειονότητες που διαβιούν σε αυτή αλλά και της διοργάνωσής της από μια μικρή μειονοτική κοινότητα με αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της.
Σε ό,τι αφορά την δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Τουρκία, τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν από τον Ali Karakaş (Συμβουλευτική Εταιρία Δημοσκοπήσεων Konda). Μεταξύ  των συμπερασμάτων ήταν ότι τα μέλη των μειονοτήτων δεν αισθάνoνται άνετα να εκφράσουν τη γνώμη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ότι παράλληλα ενημερώνονται περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ότι δια του τύπου ακόμα και του μειονοτικού.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ελευθέριος Μαστορόπουλος (υπεύθυνος τμήματος Μέσης Ανατολής, ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσίασε την έρευνα που έγινε στην Ελλάδα με βασικό συμπέρασμα ότι οι μετανάστες αισθάνονται ελεύθερα να διατυπώσουν τις απόψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα της κρίσης μίλησε ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός Προκόπης Δούκας
Στο τελευταίο μέρος,  εκπρόσωποι από την εβραϊκή (İvo Molinas), ελληνική(Φώτης Μπελίρσοϊ) αρμενική (Dr. Toros Alcan και Yetvart Danzikyan) και συριακή-χριστιανική (Şabo Boyacı) μειονότητα παρουσίασαν τα προβλήματα έκφρασης των μειονοτήτων σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή των θέσεων και προβλημάτων τους. Ο ερευνητής Φώτης Μπερλισόι, υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι τελευταίες έχουν ακόμα αρνητικό πρόσημο στη σκέψη του γενικότερου κοινωνικού συνόλου, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι πέραν του προβληματισμού να υπάρξουν και πιο απτά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά, επρόκειτο για ένα οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρον συνέδριο, άψογα οργανωμένο, με προσεκτικά επιλεγμένους ομιλητές, άρτια τεκμηριωμένες έρευνες που διεξήγαν έγκριτοι οργανισμοί όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και η KONDA  σε ένα πολύ καλό τουρκικό πανεπιστήμιο. Οι ομιλητές επίσης εκπροσωπούσαν σχεδόν όλες τις εθνικές ομάδες της Τουρκίας: Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Έλληνες. Εκτός των προβληματισμών που ανέδειξε, η ημερίδα ανέδειξε παράλληλα και τις δυνατότητες μια μικρής κοινότητας με ελάχιστο προσωπικό να διοργανώνει ανάλογης σημασίας γεγονότα, που βοηθούν στην εξοικείωση του τουρκικού κοινού με τους συμπολίτες του με διαφορετική εθνική ή θρησκευτική καταγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου