ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Franz Jägerstätter: ένας σύγχρονος άγιος, αντιρρησίας συνείδησης και αντιναζιστής


 Πηγή : http://yperboles.wordpress.com/2011/07/17/franz/
Ο Franz Jägerstätter γεννήθηκε ο 1907 στην Αυστρία. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εργαζόταν ως αγρότης και ως ανθρακωρύχος. Το 1936 παντρεύτηκε την Franziska Schwaninger, μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Αμέσως μετά την τελετή του γάμου τους, ταξίδεψαν στη Ρώμη για προσκύνημα.
Όταν το 1938 τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αυστρία, ήταν ο μόνος στην περιοχή του που καταψήφισε την Ένωση με τη Γερμανία, στο δημοψήφισμα της 10ης Απριλίου. Οι τοπικές αρχές “κουκούλωσαν” τη διαφωνία του, και ανακοίνωσαν πως τα αποτελέσματα ήταν ομόφωνα.
Παρά του ότι δεν συμμετείχε σε κάποια πολιτική οργάνωση, ήταν ανοιχτά ενάντια στους Ναζί (όταν του απηύθηναν τον ναζιστικό χαιρετισμό “Heil Hitler!” απαντούσε “Pfui Hitler!” -το pfui, στα γερμανικά είναι επιφώνημα αποδοκιμασίας και αηδίας, κάτι σαν «μπλιαχ»), και είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετείχε στον πόλεμο. Διακόνησε ως νεωκόρος στην τοπική ενορία, και πήρε αρκετές αναβολές από τη στρατιωτική του θητεία.
Τελικά, συνελήφθη και εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα, στις 9 Αυγούστου του 1943, διότι αρνήθηκε να υπηρετήσει στον ναζιστικό στρατό.
Ο Jägerstätter δέχτηκε κριτική από τους συμπατριώτες του, κυρίως από τους Καθολικούς που είχαν υπηρετήσει στο στρατό, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν ως αποτυχημένο σύζυγο και πατέρα, ενώ ο τοπικός δήμος, αρχικά αρνήθηκε να βάλει το όνομά του σε ένα μνημείο για τον πόλεμο. Επίσης, στη χήρα γυναίκα του, δεν της εγκρίθηκε σύνταξη πριν από το 1950.
Από το 2007, ο Franz θεωρείται Μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία, και η μνήμη του τιμάται στις 21 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου