ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Α νέο τεύχος

 

τεύχος 241, ΙΟΥΛΙΟΣ -ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

* Με τίτλο «Σεβασμός προς αλλήλους:διάλογος Ορθοδοξίας και Εβραϊσμού» ο καθηγητής Πρεβελάκης δίνει στοιχεία για την 8ηΔιάσκεψη μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Εβραίων που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 4-6Ιουνίου 2013.

*Ο κ. Βασίλειος Κωστόπουλος αναφέρεται στην ιστορία τηςΙσραηλιτικής Κοινότητας Καστοριάς η οποία είχε 1.000χρόνια παρουσίας στην πόλη αυτή και η οποία μετά το Ολοκαύτωμα έπαψε να υπάρχει.
*Ο ιστορικός μελετητής κ.Ευάγγελος Χεκίμογλου αναφέρεται σε δύοΕβραϊκές Τράπεζες που λειτούργησαν στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες δεκαετίες του 20ουαιώνα. Την Τράπεζα Αμάρ και την Τράπεζα Ένωσις.
*Τον Αύγουστο του 1953μεγάλος σεισμός κατέστρεψε τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Οι πρώτοι που έσπευσαν σε βοήθειά τους ήταν 4Ισραηλινά πολεμικά πλοία που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Οι 450 Ισραηλινοί ναύτες εργάστηκαν υπεράνθρωπα για τη διάσωση των κατοίκων των νησιών.Έκτοτε γίνονται στην Ελλάδα αναμνηστικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Ισραηλινή βοήθεια. Έτσι και φέτος, στις 20.8.2013 οι τοπικές Αρχές των νησιών παρέδωσαν στον πρέσβη του Ισραήλ τιμητική διάκρισηγια την προ 60 χρόνων βοήθεια.
* Με γενικό τίτλο «Η Συμβολή στην “Μικρή Ιστορία”» από την παρουσία των Εβραίων στην ελληνική ζωή δημοσιεύονται αναμνήσεις από τη συμμετοχή των Εβραίων στους ελληνικούς πολέμους 1913και 1940, καθώς και για ένα σανατόριο στο Βόλο(Θεσσαλία) όπου η AmericanJoint Distribution Committee συνεργάστηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για την περίθαλψη Ελλήνων Εβραίων ασθενών.
* Το τεύχος κλείνει με παρουσιάσεις βιβλίων και γράμμα προς το περιοδικό το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του εβραίου Φάμπιο Τζιούλι που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κρατούμενος στο ελβετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Egetswil bei Kloten της Ζυρίχης.


διαβάστε εδώ το νέο τεύχος

Στο εξώφυλλο
ΟΠρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, στις 9.7.13. Σε δηλώσεις του τόνισε,μεταξύ άλλων: "Όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια".
Σ΄αυτό το τεύχος:
*Δημοσιεύεται άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Παντελή Μπουκάλα με αφορμή τις συλλήψεις των ηγετών της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή το οποίο αναφέρεται σε όλα τα μυθεύματα συνωμοσίας που κατά καιρούς έχουν γραφτεί κατά των Ελλήνων Εβραίων, του Εβραϊσμού και του Σιωνισμού. Μεταξύ των άλλων δημοσιεύει μία επιστολή ενός Βασιλιά της Σπάρτης που έζησε την περίοδο 309 – 267 π.Χ. ο οποίος σε επιστολή προς τον Αρχιερέα των Εβραίων της Ελλάδας του αναφέρει ότι οι "Σπαρτιάτες και οι Ιουδαίοι είναι αδερφοί λαοί που κατάγονται και οι δύο από τον Αβραάμ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου