ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Εκκλησία και Εσχατολογία

Συνάντηση
του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Δρος Παντελή Καλαϊτζίδη με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη

Με  την ευκαιρία της επανέκδοσης του τόμου:
Εκκλησία και Εσχατολογία
και τη δραστηριοποίηση της Ακαδημίας του Βόλου στον εκδοτικό τομέα
με την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Εκδοτική Δημητριάδος» 
Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θεολόγο-βυζαντινολόγο κα Μαρία Νάνου. Την Κυριακή το πρωί ο κ. Καλαϊτζίδης εκκλησιάστηκε στον εορτάζοντα περικαλλή Ναό της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι της παλαιάς Πόλης, όπου κατά τη Θεία Λειτουργία χοροστατούσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης με την ευκαιρία της μνήμης της Αγίας Κυριακής, ενώ αργότερα την ίδια μέρα ο κ. Καλαϊτζίδης παρακάθισε στην Πατριαρχική τράπεζα. Το απογευμα της ίδια μέρας ο κ. Καλαϊτζίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Αρχιδιάκονος κ. Μάξιμος. Ο κ. Καλαϊτζίδης μετέφερε στον Παναγιώτατο τα σεβάσματα και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Δμητριάδος κ. Ιγνατίου και των συνεργατών της Ακαδημίας, ενώ εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που επισκέπτεται εκ νέου το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο που διακονεί σταυρικά τόσο τη διορθόδοξη ενότητα, όσο και τον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, καθώς και το αίτημα της παγκόσμιας συνεννόησης και καταλλαγής.
Ο κ. Καλαϊτζίδης ενημέρωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για τις ποικίλες ακαδημαϊκές και θεολογικές δραστηριότητες της Ακαδημίας του Βόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και για τις συμπράξεις και συνεργασίες της με άλλους φορείς και ιδρύματα στο διορθόδοξο και στο οικουμενικό επίπεδο. Σημείωσε δε ότι όπως οι πρωτοβουλίες του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, έτσι και το πολυποίκιλο έργο της Ακαδημίας ταπεινά διακονεί την πανορθόδοξη ενότητα, την καταλλαγή και προσέγγιση μεταξύ των χριστιανών, αλλά και το διάλογο της Εκκλησίας με το σύγχρονο κόσμο.
Ο κ. Καλαϊτζίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Παναγιώτατο για τη δραστηριοποίηση της Ακαδημίας του Βόλου στον εκδοτικό τομέα με την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Εκδοτική Δημητριάδος». Ο εκδοτικός οίκος της Ακαδημίας, που κάνει την εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα με την επανέκδοση του τόμου Εκκλησία και Εσχατολογία (που είναι εξαντλημένος εδώ και πολλά χρόνια), θα προχωρήσει στη συνέχεια στην έκδοση και άλλων τόμων με πρακτικά συνεδρίων και σεμιναρίων, δημοσίων διαλέξεων και εκδηλώσεων της Ακαδημίας, αλλά και με τη δημοσίευση αυτοτελών έργων ευρύτερου θεολογικού και πνευματικού ενδιαφέροντος, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Όπως ανέφερε ο κ. Καλαϊτζίδης, η διοργάνωση της σειράς εισηγήσεων και η εν συνεχεία έκδοση του τόμου Εκκλησία και Εσχατολογία, εγκαινίασαν το θεολογικό και εκδοτικό έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και σηματοδότησαν για λογαριασμό της την κατάφαση στη θεολογική ανατίμηση του μέλλοντος, στην ενεργό προσμονή της Βασιλείας και στον εν Πνεύματι ανοιχτό διάλογο Εκκλησίας και κόσμου, Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας. Ευελπιστούμε, σημείωσε ο κ. Καλαϊτζίδης, ότι η επανέκδοση του έργου αυτού θα σηματοδοτήσει δυναμικά το νέο ξεκίνημα της Ακαδημίας του Βόλου και στον εκδοτικό χώρο και θα συμβάλει καθοριστικά στη συνέχιση της λειτουργίας της ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία. Ο κ. Καλαϊτζίδης επέδωσε στον Παναγιώτατο ένα αντίτυπο του τόμου Εκκλησία και Εσχατολογία, καθώς και μία σειρά με πρόσφατα δημοσιεύματα των συνεργατών της Ακαδημίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για το ενδιαφέρον με το οποίο πάντοτε παρακολουθεί το καινοτόμο εγχείρημα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών καθώς και για την στήριξη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το έργο της.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον κ. Καλαϊτζίδη για το ενδιαφέρον με το οποίο η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας παρακολουθεί το έργο της Ακαδημίας του Βόλου, καθώς και για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τα στελέχη και τους συνεργάτες της, ενώ συνεχάρη την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών για τη νέα της πρωτοβουλία, ευλόγησε τη σημαντική αυτή προσπάθεια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και παρά Θεού ευλογία στο σπουδαίο θεολογικό έργο που οι εκδόσεις της Ακαδημίας φιλοδοξούν να επιτελέσουν.

Για περισσότερες εικόνες δείτε στο www.acadimia.gr

Για διαγραφή από τη λίστα μας πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου