ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

ΧΡΟΝΙΚΑ

νέο τεύχος    Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Α

τεύχος 240, ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α  
 

* Σε άρθρο του καθηγητή κ. Ανδρέα Πανταζόπουλου με τίτλο «Ο σύγχρονος αντισημιτισμός» σημειώνεται ότι «ο σημερινός εβραιόφοβος δεν θα δεχθεί ποτέ ότι είναι αντισημίτης, κρύβεται πάντα πίσω από την επίκληση του «αντισιωνισμού»: «Είμαι αντισιωνιστής, όχι αντισημίτης», αυτό είναι το επίκαιρο μότο του σημερινού εβραιόφοβου, το οποίο το συναντάμε παντού, σε όλο το ιδεολογικό-πολιτικό φάσμα, προνομιακά βέβαια πολωμένο στα «άκρα» του. Κι αυτό, διότι όπως έχει χαρακτηριστικά επισημανθεί, ο αντισημιτισμός έχει μετασχηματιστεί σε εβραιοφοβία». 
 
* Το μελέτημα του κ. Δημήτρη Τσινικόπουλου με τίτλο «Η γένεση της Γένεσης» ασχολείται με το θέμα του ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου της «Γένεσης» και επίσης για το περιεχόμενο εκφράσεων και γεγονότων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό.  
 
 
* Ο Δαβίδ Μπεν Γκουριόν ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ υπήρξε σοβαρός μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας την οποία εφήρμοσε ως πράξη διοίκησης. Ο κ. Διονύσης Μαγκλιβέρας αναφέρεται σε ταξίδι του Μπεν Γκουριόν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1950 και σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους και καθηγητές για το ελληνικό πνεύμα και ιστορία.
 
* Στις 25 Μαρτίου 1944 εκτοπίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές οι Ρωμανιώτες εβραίοι της Πρέβεζας. Σε άρθρο του ο κ. Γιώργος Βραζιτούλης αναφέρεται σε δύο σχετικά έγγραφα που βρήκε στα Γερμανικά κρατικά αρχεία.
 
* Στις επιστολές προς το περιοδικό ο κ. Χρυσόστομος Κοσμίδης αναφέρει: «Ως Έλληνας αγανακτώ από κάθε είδους ρατσισμό, αλλά ιδιαίτερα από τον από αιώνες διαχρονικό παράφρονα και θεσμοθετημένο αντισημιτισμό, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά εγκλήματα κατά το διάβα των αιώνων, με κορυφαίο τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος».
 
* Το τεύχος κλείνει με παρουσιάσεις βιβλίων.  
 

 

διαβάστε εδώ το νέο τεύχος 

Στο εξώφυλλο
 
Τιμή και Μνήμη - Παρόν και Μέλλον: Ένα λουλούδι στις σιδηροδρομικές γραμμές απόι τον πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO και παγκοσμίου φήμης βιολιστή Ivry Gitlis, κατά τις εκδηλώσεις "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ: 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού" (Θεσσαλονίκη, 15-17 Μαρτίου 2013).   
 
***
 Σ΄αυτό το τεύχος: 
 
Άρθρο με τίτλο «“Τα κενά μνήμης και ιστορίας” ως παράγοντες εκφασισμού μίας κοινωνίας;» ο κ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου εξετάζει την ανάγκη διατήρησης ζωντανής και παραγωγικής της λειτουργίας της μνήμης, ώστε να μην παραγνωρίζονται γεγονότα του παρελθόντος, αλλά αυτά να αποτελούν εργαλεία διδασκαλίας για το μέλλον των κοινωνιών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου