ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ομάδα ακτιβιστών υπέρ του Πατριαρχείου

Αυτή τη φορά, επιτέλους, ομάδα ακτιβιστών συγκεντρώθηκε έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκδηλώσει συναισθήματα αλληλεγγύης, και όχι την επιθυμία της να δει τον οικουμενικό θρόνο να «μετακομίζει» εκτός Τουρκίας. Το πρωί του Σαββάτου, μέλη της οργάνωσης «Νέοι πολίτες» (Genç Siviller) διαδήλωσαν έξω από το συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «70 εκατομμύρια βήματα ενάντια στο πραξικόπημα». Η πρωτοβουλία των «Νέων Πολιτών», όπως φαίνεται και από το όνομά της, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη της χώρας και να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο κατά των πραξικοπηματικών μηχανεύσεων που λαμβάνουν χώρα τα τελεταία χρόνια εντός του στρατεύματος. 

Μία διαδήλωση στο Φανάρι από νεαρά κυρίως άτομα που δηλώνουν τη στήριξή τους στο θεσμό και την κοινότητα που εκπροσωπεί αποτελεί γεγονός πρωτόγνωρο και τομή για τα δεδομένα της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον πατριαρχικό θρόνο, τη Ρωμαίικη κοινότητα και γενικότερα τις μη-Μουσουλμανικές μειονότητες. Οι «Νέοι πολίτες» έχουν απασχολήσει τον τύπο με τις πρωτοβουλίες τους στο παρελθόν, όλες από τις οποίες είχαν στόχο την διαδήλωση της στήριξής τους στον εκδημοκρατισμό της χώρας και της τουρκικής κοινωνίας. Το έμβλημα της οργάνωσης, ένα μποτάκι Converse, ειρωνεύεται τη στρατιωτική μπότα που τόσες φορές στο παρελθόν τσαλαπάτησε τη δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος των «Νέων πολιτών» Μπιλάλ Ματζίτ εξηγεί πως οι «Νέοι πολίτες» είναι μία ετερόκλητη ομάδα που συνενώνει αριστερούς, θρήσκους, φεμινίστριες και ακτιβιστές από διάφορες εθνοτικές (Κούρδοι), θρησκευτικές (Αλεβίτες) και κοινωνικές (συγγενείς θυμάτων της κρατικής καταστολής, ομοφυλόφιλοι) ομάδες. «Μας ενώνουν οι θέσεις μας υπέρ της δημοκρατίας» λέει, προσθέτοντας ότι οι νέοι της ομάδας, που γεννήθηκαν λίγο μετά το πραξικόπημα του 1980, αυτοπροσδιορίζονται ως «τα παιδιά των δακρύων της δημοκρατίας». Η οργάνωση, γέννημα μίας πρωτοβουλίας φοιτητών από διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, συμμετέχει στις

Τους «Νέους πολίτες» έφερε μπροστά στο Πατριαρχείο το «σχέδιο κλουβί», ένα ακόμη από τα σχέδια «πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής» που υφάνθηκαν από κύκλους εντός του στρατεύματος, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Βαρθολομαίου περί «σταύρωσης». Λεπτομέρειες του σχεδίου διέρρευσαν στον τύπο στα πλαίσια της δίκης για την τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον. Το σχέδιο, όπως όλα όσα «παράγονται» από κύκλους εντός του στρατεύματος, είχε στόχο την «καθαίρεση» της κυβέρνησης Έρντογαν μέσω της πρόκλησης κοινωνικής αναταραχής και της δημιουργίας εντυπώσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι η Τουρκία κινδυνεύει να «ταλιμπανοποιηθεί». Ως μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ομάδα των στρατιωτικών που κατέστρωσε το σχέδιο θα χρησιμοποιούσε σειρά δολοφονιών, εμπρησμών, απαγωγών με θύματα γνωστές προσωπικότητες των θρησκευτικών μειονοτήτων (Αρμενίων, Εβραίων, Ελλήνων) που κατοικούν στη χώρα. Ανάμεσα στις «θεαματικές» ενέργειες του σχεδίου περιλαμβανόταν και σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη...

Την ευθύνη για τις επιθέσεις και τις ενέργειες αυτές θα αναλάμβανε οργάνωση που θα εμφανίζονταν ως ακραία ισλαμιστική. Σκοπός βέβαια να εκτεθεί η παρούσα κυβέρνηση, κυβέρνηση ενός κόμματος με ισλαμικές καταβολές, και να εμφανισθεί στα μάτια της δυτικής κοινής γνώμης ως «δικαιολογημένη» μία «επέμβαση» του στρατεύματος που θα έσωνε τη χώρα από την «ισλαμοποίηση».

Οι νέοι που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Πατριαρχείο φώναζαν «κανείς δεν μπορεί να πειράξει το Πατριαρχείο, κανείς δεν μπορεί να πειράξει τον Πατριάρχη», «όχι σε νέα Σεπτεμβριανά». Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αν υπάρχουν μυαλά στην Τουρκία που ονειρεύονται μία στρατιωτική «διορθωτική επέμβαση» και απεργάζονται τρόπους να τη διευκολύνουν, υπάρχουν πια πολλοί έτοιμοι να πάρουν τους δρόμους υπέρ της δημοκρατίας. Παράλληλα, οι διαδηλωτές θέλησαν να καταδικάσουν με τον τρόπο τους την αποδοκιμασία των πρόσφατων δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη [περί «σταύρωσης» των Χριστιανών στην Τουρκία] από κάποιους εθνικιστικούς κύκλους, τις εκφράσεις «αν δε σου αρέσει φύγε» κλπ. Παράλληλα, υπενθύμισαν αυτό που τονίζουν όλοι οι ιστορικοί της περιόδου, ότι το προγκρόμ του 1955 σχεδιάσθηκε από το τουρκικό παρακράτος (την «Ομάδα Ειδικού Πολέμου» του στρατού και τις μυστικές υπηρεσίες), όπως και το πρόσφατο «σχέδιο Κλουβί». Ευτυχώς το τελευταίο απετράπη, καθώς το παρακράτος δεν κυβερνά πια ανενόχλητο τη χώρα.

Οι διαδηλωτές του Σαββάτου κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τουρκικά και ελληνικά «Όλοι οι λαοί είναι αδέλφια». Η Γιλντίζ Ονέν προέβη σε δηλώσεις εκ μέρους της ομάδας, που αν και αριθμούσε ελάχιστα άτομα προκάλεσε αίσθηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Ονέν εξέφρασε τη λύπη της «που ακόμη σε αυτή την εποχή δεν μπορούμε να πούμε πως το πραξικόπημα είναι απίθανο», ενώ τόνισε πως η οργάνωση επιθυμεί την ελευθερία και την ειρηνική συμβίωση για όλες τις θρησκευτικές, γλωσσικές και κοινωνικές ομάδες και όλες τις ιδεολογίες.
 
Ο χώρος μπροστά στο Πατριαρχείο υπήρξε δυστυχώς μέχρι πρότινος τόπος διαδηλώσεων ακροδεξιών και δήθεν «αριστερών εθνικιστικών» οργανώσεων. Ανάμεσα στους πρωταιτίους των διαδηλώσεων αυτών, όπου οι παριστάμενοι καλούσαν για το «κλείσιμο» του Πατριαρχείου, ήταν ο δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ και η εγγονή του παπα-Ευθύμ Σεβγκί Ερενερόλ. Αμφότεροι έχουν σήμερα προφυλακισθεί, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην Εργκένεκον.

Όσον αφορά τη Ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την πρωτοβουλία, πρώτη στα χρονικά παρόμοια κραυγή στήριξης και αλληλεγγύης. «Επιτέλους δεν είμαστε πια μόνοι» σχολιάζουν πολλοί ομογενείς, μιλώντας για μια καθυστερημένη δικαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου