ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΑΡΜΑΣΙΚΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ. ΑΝΤ. ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΑΡΜΑΣΙΚΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι.ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ                        
         Παναγιότατε Δέσποτα,
Σας υποδεχόμεθα με ιδιαίτερη τιμή και χαρά εδώ στην πλέον ακραία  σήμερα κοινότητα  Σαρμασικίου, με την ευκαιρία της πανηγύρεως του Ι. Αγιάσματος του Αγίου Σεβαστιανού που βρίσκεται εντός του Ι. Ναού μας.
          H καθιερωμένη αυτή χοροστασία Σας εδώ Παναγιότατε, τη μέρα αυτή, είναι πηγή έμπνευσης για μας, είναι συμπαράσταση και ηθική ενίσχυση.
                     
           Κάθε χρόνο Παναγιότατε εδώ στον Άγιο Δημήτριο Σαρμασικίου κατά την πανήγυρη του Αγίου Σεβαστιανού, αναφερόμαστε στην επέτειο κατά την οποία λάβατε το ανώτερο αξίωμα της ιεροσύνης του επισκόπου και εκλεχτήκατε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Συμπληρώθηκαν 43 έτη, εντός αυτών των 43 ετών φέτος γιορτάζετε και την επέτειο των 25 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας Σας.  Πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις για την αναφερόμενη επέτειο, εκδηλώσεις πνευματικές, φιλολογικές, μουσικές κλπ. με πρωταρχικές κατά την ταπεινή άποψη μου, αυτές που διοργανώθηκαν στη γενέτειρά σας την Ίμβρο, το καλοκαίρι του απερχομένου έτους. Στις εκδηλώσεις και ομιλίες όλοι αναφέρθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον  Θρησκευτικό ηγέτη, στον επιστήμονα, στον πνευματικό μας πατέρα, στον περιβαλλοντολόγο  κ.ο.κ. Σήμερα επιτρέψτε με να αναφερθώ στον ΑΝΘΡΩΠΟ Βαρθολομαίο.
          Το έτος 1977 ο μικρότερος αδελφός μου Χρήστος, τον οποίο γνωρίζατε,  μετακόμισε στην Αθήνα, αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και η διάγνωση μας ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία» σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ανίατη ασθένεια, η οποία και σήμερα ακόμη ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και δεν έχει βρεθεί η αιτία και φυσικά και η θεραπεία της. Ο αδελφός μου απεβίωσε το 2004. Εντός των προσωπικών του αντικειμένων βρήκα το ημερολόγιο του και μία φωτογραφία που του είχατε προσφέρει με την εξής αφιέρωση : «Εις τον φίλον Χρ. Παρισιάνον με πολλήν αγάπην- 10.3.1973 Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος». Όντας Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, τον επισκεπτόσασταν στην οικία του στη Νέα Σμύρνη. Στο ημερολόγιο του τις μέρες που τον επισκεπτόσασταν, στη σελίδα εκείνη  υπήρχαν 2 λέξεις «ήρθε ο Βαρθολομαίος». Δεν ξέρω αν μπορούμε να κατανοήσουμε  τι σημαίνει για έναν νέο που τον έταξε η μοίρα να είναι κλινήρης, καθηλωμένος σε ένα κάθισμα στην οικία του,  αλλά με πλήρη πνευματική διαύγεια, να τον επισκέπτεται ένας δεσπότης προσφιλές σε αυτόν άτομο και να περνά μαζί του ένα χρονικό διάστημα.  Σας ευχαριστώ Παναγιότατε και να είστε βέβαιος προσευχόμαστε ο Κύριος να Σας ενισχύει για να συνεχίσετε τον πνευματικό αγώνα Σας, με υγεία και δύναμη. Μετά το πέρας της ομιλίας μου παρακαλώ να δεχθείτε ένα αντίγραφο της αναφερόμενης φωτογραφίας, η οποία συνοδεύεται με μια φωτογραφία από το Δημιουργικό εργαστήρι Αγίας Τριάδος, στις 2 Νοεμβρίου 2016, στην οποία έχετε μια βαθιά συνομιλία με τον τρίχρονο εγγονό μου. Δηλ. όσο και να περάσουν τα χρόνια η ψυχική διάθεση του ανθρώπου παραμένει ίδια. 
                    Παναγιότατε,       
Θεωρώ καθήκον μου ενώπιον Σας να ευχαριστήσω τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανό για την συμπαράσταση του  και τον ευχόμαστε καλή δύναμη  στο έργο του, καθότι η περιφέρειά μας λόγο των επικρατουσών συνθηκών κατέστη μια από τις δυσκολότερες περιοχές της ιστορικής Πόλης μας, επίσης ευχαριστούμε και τους  κληρικούς της περιφέρειάς μας.
          Εκφράζουμε ευχαριστίες επίσης στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Μεγάλου Ρεύματος και ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο αυτής κ. Γεώργιο Παπαλιάρη και το μέλος αυτής κ. Μάριο Ηλιάδη για την ενίσχυση και συμπαράσταση τους προς τον Ι. Ναό μας.
           
 Παναγιότατε, παρακαλούμε  και πάλι να ευλογήσετε την άμπελον ταύτην του Κυρίου, τον πολύφημο αυτό χώρο τον ευρισκόμενο πλησίον των βυζαντινών τειχών και του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αποστόλων και Σας ευχόμεθα ο Πανάγαθος Θεός να Σας ενισχύει και να σας ενδυναμώνει ώστε να συνεχίσετε να υμνείτε το όνομα Του σε δόξα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

                  Πολλά τα έτη Σας, Παναγιότατε Δέσποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου