ΠΟΛΗ

ΠΟΛΗ
Φωτογραφία:Α.Χατζόπουλος

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Χ Ρ Ο Ν Ι Κ Α


αρ. φύλλου 243, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α  

* Το κύριο άρθρο, με τίτλο «Χρονικά, συμβολική αξία ζωής», τονίζει την αξία της συνεχούς προσπάθειας για την έκφραση και την περαιτέρω προώθηση των διαρκών αξιών και αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου τεύχους του περιοδικού Χρονικά, η οποία υποστηρίζεται από το EJF, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ  κ. Βενιαμίν Αλμπάλας επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα του αντισημιτισμού και η αποτελεσματική καταπολέμησή του συνιστά κεντρικό ζήτημα όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για κάθε κοινωνία. "Σήμερα, την εποχή που ο φανατισμός ακμάζει και προσελκύει τους οπαδούς του και μάλιστα τους νέους σε ηλικία, χρησιμοποιώντας μεθόδους σύγχρονης επικοινωνίας, σήμερα ακριβώς αυξάνεται το βάρος της ευθύνης των θρησκευτικών και πνευματικών ηγετών όλων των θρησκειών να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να μεταλαμπαδεύσουν την αξία της ζωής».
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθηκε στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείουπου καταστράφηκε το 1942, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη στάση της πόλης απέναντι στο σκοτεινό παρελθόν της. Στο τεύχος παρατίθενται οι ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του γεν. γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε αδικαιολόγητα πολύ να σπάσει τη σιωπή της και να αρχίσει να μνημονεύει την πιο ζοφερή στιγμή της ιστορίας της. Σήμερα όμως μπορεί να λέει ότι ντρέπεται για αυτήν την άδικη και ένοχη σιωπή», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 
* Στο άρθρο τους που αναδημοσιεύεται εδώ από την εφημερίδα Libération, ο Ντομινίκ Ρενί, ο Ζιλ Φίνκελσταϊν και η Σιμόν Ροντάν εξηγούν πώς η μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό είναι μία μάχη ενάντια στη δημοκρατία και συζητούν για το πώς μπορεί να τερματιστεί αυτή η γενική τάση που υπονομεύει τις κοινωνίες μας.
Το βιβλίο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ Στοχασμοί για το εβραϊκό ζήτημαπου δημοσιεύθηκε το 1945, επανεξετάζεται και ερμηνεύεται από τον Γιώργο Μπουγελέκα. Ο Γάλλος φιλόσοφος αρνείται να δει τον αντισημιτισμό ως απλή γνώμη ή ως διαφορετική άποψη. Για τον Σαρτρ, ο αντισημιτισμός είναι ένα δόγμα, και ως τέτοιο δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των σκέψεων που προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
* Γράφοντας για το εκρηκτικό παζλ της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ επισημαίνει τις αδυναμίες και τα ισχυρά σημεία της διαδικασίας. Υπογραμμίζει τις δευτερογενείς επιδράσεις του φαινομένου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως επισημαίνεται από την όξυνση αντισημιτικών επεισοδίων, και τονίζει την ανάγκη να αναδειχθεί η θέληση ισχυρότερη από το μίσος.
Ένα βιβλίο ορόσημο για την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος,Saul Friedländer, Η Ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, και οι καθηγητές κα Ρίκα Μπενβενίστε και κ. Νίκος Μπακουνάκης, καθώς και οι πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, και γεν. γραμματέας του ΚΙΣΕ, κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, τόνισαν στις ομιλίες τους τη σημασία του έργου για μια βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος και την επιτυχή αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.
* Ο Γάλλος ποιητής Πατρίκ Μοντιανό, με καταγωγή από τη σεφαραδίτικη Θεσσαλονίκη, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2014. Η Ακαδημία χαρακτήρισε τον μυθιστοριογράφο, το έργο του οποίου βρίθει αναφορών στη ναζιστική κατοχή στη Γαλλίας, ως τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Η μελέτη του Δημήτρη Τσινικόπουλου αφορά στην Ομολογία του Λάμεχ (Γεν 4:16-26), και εξετάζει τη μορφή, τον λυρισμό και τα μηνύματα του "πιο αρχαίου ποιήματος στον κόσμο".
Το τεύχος κλείνει με παρουσιάσεις βιβλίων.

 

 
 

 
 
 

 

διαβάστε εδώ το νέο τεύχος 

Στο εξώφυλλο
 
Χυτή μπρούτζινη οκτάφωτη λυχνία, Χανουκία από τη Συναγωγή της Πάτρας, 19ος - 20ος αιώνας, Συλλογή Ε.Μ.Ε.  

 
***
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου